Najlepsza wołowina Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednak równie porządnie kultowe są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak porządnego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

steki Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, ponieważ uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT