przepisy Wegetariańskie z mozzarellą

Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania.
ill gusto italiano

Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
oryginalne włoskie produktu   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w następstwie tego wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – faktycznie warto dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.

ADD YOUR COMMENT