restauracja w Krakowie

By w pełni wydedukować sedno stereotypowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołączyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była pospolita dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jakkolwiek z niekiedy pojawiło się również i wino, przywożone przede wszystkim z Śląska i Węgier.

restauracja Kraków

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z rozległą ilością mięsa i kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezmiernie pikantnych sosów krajowych.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną cechą kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Przyprawy szablonowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w tradycyjnych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

ADD YOUR COMMENT